Pri plastových oknách sa už mnoho povedalo. Každý má záujem o všetky vlastnosti, ktoré sa týkajú predovšetkým zachovania tepla v miestnosti a jeho neprepúšťania von do ovzdušia. Len málokto sa zaujíma pri výbere plastových okien o bezpečnosť. Pritom zo štatistík, ktoré dáva k dispozícií napríklad policajný zbor vyplýva, že až 80% prípadov vlámania do domov a bytov, ktoré sa udiali minulý rok na Slovensku, páchatelia prenikli dovnútra prostredníctvom okna. Taktiež však musíme poznamenať, že každý druhý pokus o vlámanie bol neúspešný, pretože odolné okenné kovanie a zabezpečovacia technika neumožnili vstup takýmto cudzím osobám do domu či bytu.

Celoobvodné kovanie plastových okien

Každého z Vás by mali zaujímať bezpečnostné parametre kovania. Odolnosť voči vlámaniu vypáčením krídla je jedným z nich. Spomenutú odolnosť možno zabezpečiť prostredníctvom vloženia jedného alebo viacerých uzatváracích bodov s touto odolnosťou. V niektorých prípadoch sa kovanie môže doplniť ovládacou uzamykateľnou kľučkou, ktorá môže zabrániť jej pootočeniu po odvŕtaní zvonku. Mnohí z Vás ocenia aj funkciu mikroventilácie – teda funkciu privetrávania pri uzatvorenom krídle. Spôsob tohto privetrávania dokáže odtesniť krídlo a na to v úrovni cca 5 mm, pričom sa zabezpečuje výmena vzduchu v miestnosti. Takéto pomocné opatrenie však nedokáže plnohodnotne zabezpečiť klasické otvorenie okna a vyvetranie. Počas veterného počasia však veľmi radi privítate práve túto možnosť. Plastové okná taktiež obsahujú aj akúsi poistku proti nesprávnemu ovládaniu, ktorá zabraňuje nechcenému otočeniu kľučkou v pozícií, kedy je okno otvorené tak, aby sa nedostalo do neštandardnej polohy – teda polohy „nepoznanej“.

Klasická konštrukcia plastového okna

V zásade poznáme 4 rôzne druhy konštrukcie okna. Každá konštrukcia má svoju výhodu aj nevýhodu. My sa bližšie pozrieme na klasickú konštrukciu plastových okien. Klasická konštrukcia je zložená z plastových profilov, ktoré sú vystužené oceľovou armatúrou. Armatúra je dimenzovaná podľa veľkosti a zaťaženia konkrétneho výrobku.  Výhodou klasickej konštrukcie je jednoduchá oprava a servis. Materiály sa dajú od seba veľmi ľahko oddeliť a servis je preto veľmi jednoduchý a nenáročný na čas. Do takejto konštrukcie je jednoduché vybrať sklo a taktiež ho aj nahradiť lepším, s lepšími vlastnosťami. Každým rokom sa však pomyselná hranica odolnosti, výdrže a tepelnej izolácie zvyšuje a ak máte aktuálne sklo, potom sa nemáte čoho obávať.