Orosené plastové okno nie je ničím výnimočným a stretneme sa s ním počas takmer celého roku. Tento jav nazývame kondenzáciou vodnej pary a nachádza sa na najchladnejšom mieste v okne. V drvivej väčšine prípadov je to práve spodná strana skla, kde sa tento efekt nachádza a kde sa s ním môžeme najčastejšie stretnúť. Ak by ste z tohto javu chceli viniť spoločnosť, ktorá sa postarala o montáž okien alebo ich výrobu, chceli by sme Vás upozorniť, že za tento jav môže zvýšená miera vlhkosti a znížená teplota.

Z čoho vzniká kondenzácia?

V ovzduší je často vysoké percento vlhkosti, ktorá má hneď niekoľko dôležitých zdrojov – kuchyňu, kúpeľňu, práčovňu a mnohé iné miestnosti. Ak by sme sa pozreli na ľudí, tak len počas spánku sa postaráme o vyprodukovanie približne 0,5 litra vody. Tesnosť okien sa novými technológiami a poznatkami neustále zvyšuje a často vzduch nemá ako prúdiť. Tým, že sa zamedzí prúdeniu vzduchu, tak pri zvýšenej vlhkosti a zníženej teplote dochádza ku kondenzácií, a to na najchladnejšom mieste.

Ako znížiť vlhkosť v miestnosti?

Existuje mnoho spôsobov, ako dosiahnuť zníženie vodných pár. Azda tým najefektívnejším je vetranie. Ak máte možnosť, vetranie aspoň ráno a večer. Otvoriť by ste mali okná dokorán a to aspoň na 5-10 minút, pričom len takýto krátky čas stačí na výmenu klímy v dome či v byte. Nemusíte sa však obávať straty naakumulovanej teploty v dome či v byte, ku ktorej skutočne nedôjde.

Druhou možnosťou ako vyvetrať je použiť zimné alebo štrbinové vetranie v kovaní. Dlhodobým vetraním ale môžeme ochladzovať a to hlavne v zimnom období ostenie a murivo, pričom sa tak môžeme starať o ich dlhodobé znehodnotenie, čo vonkoncom nie je žiaduce.

Klapky, ktoré sa nachádzajú v skle, ráme či medzi krídlom a rámom taktiež umožňujú regulovanie prívodu vzduchu. Tieto klapky je možné aj v moderných okenných systémoch regulovať elektronicky a môžu byť aj odhlučnené. Veľkou výhodou tohto systému aj fakt, že okno je zatvorené a tak je dodržaná aj bezpečnosť, napríklad počas dovolenky.

Ako merať vlhkosť?

Pre laika je však často obtiažne zistiť, či je v dome vlhko alebo nie. Práve na tento účel sa zvyknú využívať špecializované prístroje, ktoré merajú veľmi presne vlhkosť v miestnosti. Vlhkosť teda nedokážete rozpoznať a na jej zistenie potrebujete často takýto prístroj.

Veríme, že sme Vám o plastových oknách povedali zasa niečo viac. Kondenzácia, ktorá vzniká prirodzene a automaticky na základe spojenia jednotlivých faktorov, je síce normálna, avšak dá sa jej zamedziť a môžete sa jej vyhnúť.