Mnohí z Vás vyslovene bažia po tom pocite, keď sa zatvoríte vo vlastnom dome či byte a ste v absolútnom tichu a pokoji. Aby tomu tak bolo aj vo Vašom prípade, nevyhnutným článkom sú rozhodne kvalitné plastové okná, ktoré dokážu zabrániť prenikaniu hluku do miestnosti. Ak ešte stále používate starší typ okien, rozhodne je čas na zmenu. Pri výbere plastových okien to zdanlivo nie je jednoduché, keďže ich je niekoľko typov a nie všetky sú práve vhodné aj do Vášho domu alebo bytu.

Typ použitých skiel plastových okien

Azda tým najdôležitejším prvkom plastových okien sú práve použité sklá. Dnešné sklá zaraďujeme nielen medzi nadštadardne kvalitné, ale taktiež aj veľmi bezpečné. Svoju úlohu si plnia vynikajúco, avšak musíte si vedieť vhodne vybrať. Sklené tabule majú štandardne hrúbku približne 6 až 8 mm. Ešte niekoľko rokov dozadu sa využívali plastové okná so sklami približne 4 mm, avšak postupom času sa vytratili. Takéto moderné plastové okná majú skvelú izolačnú a protihlukovú schopnosť.

Tesnenie v plastových oknách

Počet tesnení je ďalším veľmi dôležitým faktorom proti hluku. Kvalitné tesnenie by malo byť jednou z priorít, na ktorú sa treba pri výbere okien ako takých zamerať. S tesnením veľmi úzko súvisí hladina hluku v miestnosti – v dome alebo v byte, respektíve udržanie tepla alebo chladu počas zimy či leta. Plastové okná štandardne disponujú dvomi tesneniami. Ak by ste požadovali o niečo vyšší štandard, pokojne si môžete na trhu vybrať plastové okná až s tromi tesneniami. Pridaním ďalšieho tesnenia sa teda výrazne zníži hluk v miestnostiach, pričom takéto okná odporúčame najmä pri rušnom centre alebo pri železničnej stanici či iných lokalitách, kde je intenzita hluku skutočne vysoká.

Dajte si pozor na montáž okien

Len dobre a poctivo namontované plastové okná sú skutočne kvalitné okná. V prvom rade je kvalita vykonanej práce – teda umiestnenie plastových okien a zabezpečenie ich tesnosti. Taktiež tu však hovoríme o správnom návrhu riešenia pripojovacej škáry medzi oknom a murivom. Investícia do plastových okien so zvýšenou zvukovou izoláciou sa rozhodne vyplatí. Od spoločnosti, ktorá Vám bude výmenu realizovať, však požadujte aj zatesnenie špáry z interiéru prelepením špeciálnou páskou, fóliou či montážou okien na komprimačné účely.